Polish English Russian

Witam na stronie WarsawGuide.com.pl i zapraszam do zapoznania się z ofertą.
Rober Cymborski. Kontakt tel.: 507 100 657 email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

FacebookTwitterRSS Feed
';

Kurjer Warszawski 10.03.1844 Niedziela, nr 68

Jeżeli czasem świetności pączków iest karnawał. epoką tryumfu obwarzanków iest post. Zaraz ze środą popielcową ilość bab chodzących po mieście z obwarzankami powiększa się w dwójnasób; chłopacy wykrzykuią głośniej obwarzanki piwne, a pieczywo to, z którego Warszawa słynie, do każdego domu czy zamożnego czy ubogiego, w znacznej ilości bywa zakupywane. Onegdaj przechodzący Krakowskim Przedmieściem, uważali i podziwiali ogromny obwarzanek niesiony przez piekarczyka. Miał on (obwarzanek) na oko do półtrzecia łokcia obwodu, wyrobiony z przedniej mąki montowej i pochodził z pieca Pani Klinowek na Chmielnej ulicy. Powtórzyliśmy wyrażenie mąka montowa, bo tak ie słyszeliśmy; zdaie się nam wszakże że to samo co mąka marymoncka. Z młynów bowiem marymonckich (Marie-mont) słynęła zawsze mąka, którą marymoncką, marymontową, a przez skrócenie montową zwano.

Zadzwoń 507 100 657